Fortsæt til indhold
Bano

Per Halvor Lunde – Forflytningsspecialist, Norge

Vi fik en snak med forflytningsspecialist Per Halvor Lunde om Banos Drejbart toilet og hvordan toilettet er med til at reducere antallet af skader for både brugere og sundhedspersonale. Han er også en af dem, der har været med til at udvikle Bano-konceptet fra starten.

Per Halvor Lunde er uddannet sygeplejerske, har en kandidatgrad i fysioterapi, har specialiseret sig i forebyggende arbejde og ergonomi og er blandt andet forfatter til bogen “Forflytningskunnskap”. Han har været anerkendt som en drivkraft i udviklingen af hjælpemidler til sundhedssektoren i de sidste 20 år. Det siger sig selv, at Lunde har stor viden og erfaring med toiletbesøg for brugere i alle kategorier og med de risici, der er forbundet hermed.

En revolution i sundhedsvæsenet

Da Lunde hørte om ideen og så Banos Drejbart Toilet for første gang, var hans første reaktion: “Fantastisk!”. Han forklarer, at der er en betydelig risiko forbundet med toiletbesøg for personer med nedsat funktionsevne, uanset om de er ramt af slagtilfælde, demens, synsnedsættelse eller andre fysiske handicap..

Specialisten siger: “Badeværelser mangler ofte grebsmuligheder. Usikre greb som håndvaske, hvor man ikke kan gribe fat, svage brusestænger og glatte gulve er alt sammen med til at gøre et toiletbesøg risikabelt. Det er netop her, mange ulykker sker. Det er præcis det problem, som Bano ønskede at løse, og resultatet blev Banos Drejbart Toilet“.

Bano Drejbart Toilet er simpelthen en revolution inden for sundhedspleje! Det burde være et krav til institutioner. – Per Halvor, Forflytningsspecialist

“Banos Drejbart Toilet gør det lettere at foretage færre forflytninger og reducerer dermed risikoen for ulykker. Det opnås ved blot at dreje sædet derhen, hvor man har brug for det, samtidig med at man får hjælp til at komme op og ned på toiletsædet ved hjælp af den elektriske hæve- og sænkemekanisme”, fortsætter forflytningsspecialisten.

Han forklarer, at det drejbare toilet også gør det muligt for patienterne at klare sig uden sundhedspersonale i de fleste tilfælde. “Evnen til at klare sig selv giver også glæde og værdighed tilbage. Derudover føles det godt at bevare privatlivet i en intim situation, noget vi alle nemt kan forstå vigtigheden af.”

Sygefraværet vil falde og arbejdsglæden vil stige

Per Halvor Lunde påpeger også en anden vigtig pointe ved Bano-konceptet. “Det redder sundhedspersonalets helbred, da toiletbesøg indebærer mange tunge løft, arbejde i ubekvemme stillinger og udfordrende opgaver med patienter i de mest intime situationer. Med mindre belastning på medarbejderne vil sygefraværet falde og arbejdsglæden vil stige.”

“Det faktum, at der nu findes en løsning på disse udfordringer, kan fuldstændig omdefinere arbejdsbyrden for personalet og funktionsevnen for patienterne. En win-win-situation for begge parter,”, konkluderer Per Halvor.

Derfor mener Per Halvor, at justerbare hjælpemidler som Bano Drejbart Toilet bør være et krav til sundhedsinstitutioner. Det vil reducere antallet af ulykker og skader blandt patienterne, samtidig med at personalets helbred beskyttes!